Uer

Latin: Sebastes marinus/Sebastes mantella
Engelsk: Redfish
Russisk:  морской окунь


Ueren lever langs kontinentalskråningen på 100–500 meters dybde, men den er også fanget på 900 meter. Den livnærer seg hovedsakelig av krepsdyr og fisk. Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår fra august til oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. Disse fødes på dypt vann og er da 5–7 mm lange.

Størrelse
Opptil 1 meter og 15 kilo

Levealder
Over 60 år

Fisket
Uer fanges først og fremst som bifangst over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbardsonen. Siden uer er på listen over sårbare og truede arter, er det direkte fisket etter uer strengt regulert. Når det tillates, foregår uerfisket med garn, trål og snurrevad, hovedsakelig i Nord-Norge.