Steinbit

Anarhichas spp. (Latin)
Wolffish, catfish (UK)
сом (R)

Sesong: Hele året
Størrelse: Opptil 120 cm

Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet til denne arten er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.  Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsaklig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra. Gytingen foregår i månedene november – februar på 40 – 200 m dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder.  Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk. Fangstingen skjer i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.

Vanlige fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn.

Anvendelse
Omsettes som filet fersk eller fryst. Ufisken som folk ikke ville ha er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere, særlig på grunn av sin faste konsistens.